Žáci, učitelé a diabetes mellitus juvenilis

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HAVELKOVÁ Marie KACHLÍK Petr MENŠÍK Pavel KIMÁKOVÁ Tatiana

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference BÉREŠOVÁ, A., ŠRAMKA, M. (Eds.) Zborník príspevkov V. vedecko-odbornej konferencie s medzinárodnou účasťou „Globalizácia a kvalita života a zdravia"
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pediatrie
Klíčová slova Diabetes type I; teachers; students; elementary school; health problems; first aid
Popis Příspěvek se zabývá úlohou, kterou by měla mít škola při podpoře zdraví žáků trpících chorobou diabetes mellitus juivenilis (diabetes I. typu).Výskyt této choroby v populaci vyspělých zemí neustále narůstá. Proto je velmi pravděpodobné, že se učitelé i žáci našich základních škol budou ve svých třídách mnohem častěji setkávat se spolužákem-diabetikem. I dobře léčený a kompenzovaný pacient s diabetem je ohrožen řadou vážných zdravotních komplikací, nevhodně léčený a dekompenzovaný pak dopady akutního metabolického rozvratu, kdy hrozí i úmrtí. Pokud se u diabetika vyvine náhlá komplikace, pak jeho život často závisí na okamžité pomoci lidí z jeho okolí. K získání alespoň rámcové představy o informovanosti dětí a učitelů základních škol o cukrovce, jejích projevech a pomoci v případě nouze byla provedena pilotní sonda formou dotazníkového šetření na 2 základních školách mimo Brno. Rovněž byla sestavena metodická příručka, která by měla posloužit jednak pedagogům vyučujícím žáky nemocné diabetem a jednak i budoucím učitelům v pregraduální výuce na pedagogické fakultě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info