Spektroskopická a elektroforetická studie reaktivity oxidu osmičelého s thymidinmonofosfátem v přítomnosti dusíkatých ligandů

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BITTOVÁ Miroslava POLÁŠEK Miroslav KOSTEČKA Pavel MATĚJKA Pavel TRNKOVÁ Libuše

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník 14. česko – slovenské spektroskopické konference
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Biochemie
Klíčová slova osmium tetroxide; thymidine monophosphate; electrophoresis; spectrophotometry; Raman spectroscopy
Popis Studium hybridizace a vlastností DNA vychází nejčastěji ze značení bází či krátkých nukleotidových úseků pomocí vhodných, např. fluorescenčních, radioaktivních nebo elektrochemicky aktivních značek. K posledně jmenovaným patří směsi oxidu osmičelého (OsO4) a dusíkatých ligandů, které se vyznačují selektivní afinitou k pyrimidinovým bázím, zejména pak k thyminu. Experimentální i teoretické výsledky naznačují, že bidentátní N ligandy (bipy, phen) s OsO4 ve vodném roztoku nereagují. Ke koordinaci těchto ligandů dochází až po redukci OsO4 jeho adicí na dvojnou vazbu thyminu, nicméně rychlost tvorby komplexů s TMP se liší v závislosti na přítomném N ligandu. Při elektroforetické separaci byly navíc pozorovány dva produkty komplexace, které pravděpodobně odpovídají dvěma různým diastereoizomerům.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info