Use of Nafion as a membrane separator in membrane introduction mass spectrometry

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Použití Nafionové membrány jako separátora při použití membránového vstupu do hmotnostního spektrometru
Autoři

GERNÁTOVÁ Matilda JANDERKA Pavel MARCINKOVÁ Andrea OSTŘÍŽEK Petr

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj European Journal of Mass Spectrometry
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Fyzikální chemie a teoretická chemie
Klíčová slova Membrane introduction mass spectrometry; Nafion membrane; Teflon membrane; EI spectra; volatile; semi-volatile; nonvolatile organic compounds
Popis Nafion je komerčně dostupná perfluorosulfonová kationtová membrána, která se používá jako separátor v elektrolyzérech a jako elektrolyt v pevných polymerních palivových článcích. Při našich experimentech sloužila Nafionová membrána jako fázové rozhraní mezi vodným roztokem vzorku a vakuem membránového vstupu do hmotnostního spektrometru (MIMS). Byla studována penetrace těkavých polárních sloučenin (VOC metanol, etanol, propanol), těkavých nepolárních sloučenin (VOC benzen, toluen, p xylen), částečně těkavých nízkopolárnych sloučenin (SVOC fluórbenzen, chlórbenzen, brómbenzen) a netěkavých polárních sloučenin (ortochlorfenol, metachlorofenol, parachlorfenol) ve vodných roztocích přes Nafionovou membránu do hmotnostního spektrometru. Ve všech studovaných případech byl pozorován jednodušší fragmentační vzor neporušené molekuly, typicky s m/z = nominální hmotnost + 1 jako nejintenzivnějším iontovým proudem, co naznačuje průběh ionizačního procesu, ve kterém voda působí jako chemické ionizační činidlo. Pro chemickou ionizaci nebyly použity žádné doplňkové plyny. Detekční limity a lineární dynamický rozsah všech zkoumaných sloučenin byly studovány použitím Nafionové membrány MIMS. Byli naměřené detekční limity v řádech ppb pro skupinu alkoholů a aromátů, pro skupinu halogenbenzenů a chlórfenolů dosahovali řádu ppm. Lineární dynamický rozsah pro všechny testované sloučeniny byl v rozmezí jednoho řádu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info