The origin and vegetation development of the Rejvíz pine bog and the history of the surrounding landscape during the Holocene

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vznik a vývoj vegetace blatkového vrchoviště Rejvíz a historie okolní krajiny během Holocénu
Autoři

DUDOVÁ Lydie HÁJEK Michal HÁJKOVÁ Petra

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Preslia
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.ibot.cas.cz/preslia/P102Dudova.pdf
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova palaeoecology peatland pollen
Popis Studie odhaluje způsob vzniku a vývoj rozsáhlého blatkového rašeliniště Rejvíz v Hrubém Jeseníku a změny vegetace okolní krajiny během téměř celého Holocénu. Organický sediment se na Rejvízu začal ukládat před více než 9000 lety v blízkosti pramenišť v řídkém smíšeném lese. Postupně se zde vyvinulo živinami chudé slatiniště, které bylo v době od 6170 do 4060 př. n. l. mělce zaplaveno. Později došlo k poklesu vodní hladiny a přeměně minerotrofního chudého slatiniště na oligotrofní rašeliniště, ze kterého se během posledních tří tisíc let postupně vyvinulo vrchoviště. Na rašeliništi pravděpodobně třikrát došlo k přirozenému rozšíření a ústupu lesa. Vegetace v okolí rašeliniště se vyvíjela přirozeně bez významného vlivu člověka až do doby před asi šesti až pěti sty lety.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info