Loss of the p53 tumor suppressor activity is associated with negative prognosis of mantle cell lymphoma

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Ztráta p53 antionkogenní aktivity je u lymfomů plášťové zóny asociována s negativní prognózou.
Autoři

ŠTEFANČÍKOVÁ Lenka MOULIS Mojmír FABIAN Pavel RAVČUKOVÁ Barbora VÁŠOVÁ Ingrid MUŽÍK Jan MALČÍKOVÁ Jitka FALKOVÁ Iva SLOVÁČKOVÁ Jana ŠMARDOVÁ Jana

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj International Journal of Oncology
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.3892/ijo_00000545
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova mantle cell lymphoma; MCL pathogenesis
Popis U lymfomu plášťové zóny (MCL) je typickou translokací t(11;14)(q13;q23), která vede upregulaci cyklinu D1 a deregulaci buněčného cyklu. Aktivace cyklinu D1 hraje v patogenezi MCL zásadní roli, ale pro progresi choroby jsou významné další onkogenní změny jako například poškození dráhy ARF/MDM/p53. U 33 MCL pacientů jsme analyzovali nádorový supresor p53. TP53 mutační status byl vyšetřován pomocí funkční kvasinkové analýzy (FASAY) a cDNA sekvenace. Hladina proteinu p53 byla stanovována pomocí imunohistochemie a imunoblotu. Ztráta TP53 lokusu 17p13.3 byla detekována pomocí FISH. Mutace byly nalezeny u devíti vzorků a zahrnovaly osm missense mutací a jednu krátkou deleci vedoucí k vzniku předčasného stop kodonu v pozici 169. Tato mutace způsobuje odbourávání mRNA a byla odhalena přímým sekvenováním gDNA. Všech osm missense mutací vedlo k akumulaci p53 proteinu v jádře nádorových buněk a tři z nich byly doprovázeny ztrátou p53-specifického lokusu 17p13.3. Prokázali jsme, že p53 mutace jsou u MCL negativním prognostickým markerem.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info