Výskyt dřevní hmoty v korytech vodních toků České republiky

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MÁČKA Z. KREJČÍ L.

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Vodní hospodářství
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova in-stream woody debris; fluvial ecosystem; hydromorphological processes; ecological status of stream channels
Popis Příspěvek se zabývá problematikou dřevní hmoty, která se do koryt vodních toků dostává z břehových a doprovodných porostů. Dřevní hmota v korytech může mít různou podobu od kompletních vyvrácených stromů až po holé kmeny či pařezy. Přítomnost dřeva v potocích a řekách vytváří na jedné straně riziko ucpání koryta či poškození vodních staveb, na druhé straně významně přispívá ke zlepšení jejich ekologického stavu. Vodní toky s významným podílem dřeva vykazují vyšší stanovištní a druhovou pestrost organizmů, patrný je zejména pozitivní vliv na populace ryb, makrozoobentosu a hmyzu. Příspěvek přináší obecnější úvod do problematiky, návrh české terminologie různých forem říčního dřeva a také výsledky mapování množství a vlastností dřeva ve vybraných úsecích Dyje, Lužnice, Moravy a Svratky.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info