Charakterizace bakteriofágů rodu Salmonella.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MIKALOVÁ Lenka ŠMARDA Jan ŠMAJS David

Rok publikování 2009
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis V souboru 52 kmenů Salmonella enterica byla prostřednictvím křížového testu zjištěna produkce bakteriofágů u 14 kmenů. Pozorované matné plaky (typické pro mírné fágy) vykazovaly velkou rozmanitost ve velikosti (0,1 až 1,5 mm). Celkem 8 fágů bylo inducibilních, jejich produkce se po aplikaci mitomycinu C zvýšila o jeden řád. Mezidruhová aktivita byla zaznamenána u 6 fágů, které lyzovaly indikátorové kmeny E. coli a E. fergusonii. Všechny zkoumané fágové částice měly ikozahedrickou hlavičku a kontraktilní bičík. Programem BLAST byl identifikován fág 1 jako fág PsP3, což potvrdila i PCR. Byla zjištěna blízká příbuznost fágů 9 a 10, která byla potvrzena i podobným restrikčním profilem jejich DNA. Mikrobiologická charakterizace bakteriofágů prokázala, že se jedná o mírné fágy, patřící k morfologickému typu A a do čeledi Myoviridae. Sekvenční analýza určila fága PsP3 a dále identifikovala 13 nových fágů rodu Salmonella.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info