Uptake of polychlorinated biphenyls and organochlorine pesticides from soil and air into radishes (Raphanus sativus)

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MIKEŠ Ondřej KLÁNOVÁ Jana ČUPR Pavel TRAPP Stefan

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Environmental Pollution
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6VB5-4TW53DJ-1&_user=835458&_coverDate=02%2F28%2F2009&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_acct=C000045159&_version=1&_urlVersion=0&_userid=835458&md5=09bd5c4e3f33130a09ae79b
Obor Kontaminace a dekontaminace půdy včetně pesticidů
Klíčová slova uptake biocentration bioconcentration factor plant soil PCBs organochlorine pesticides
Popis Příjem organochlorovaných pesticidů a polychlorovaných bifenylů z půdy a vzduchu do ředkviček byla měřena na průmyslově zatížené lokalitě. Nejvyšší koncentrace kontaminantů byly nalezeny pro DDT a jeho metabolity a pro beta-hexachlorcyklohexan. Biokoncentrační faktor (BCF, poměr mezi koncentrací v rostlinné tkáni a koncentrací v okolním prostředí) byl stanoven pro kořeny, jedlé bulvy a výhonky. Kořenový-BCF byl konstantní a nezávislý log Kow. Negativní korelace mezi BCF a log Kow byla nalezena pro jedlé bulvy. BCF výhonků ředkviček byly poměrně konstantní s rozptylem mezi 0,01 a 0,22. Zvětralé částečky půdy mohu zprostředkovávat transport chemikálií z půdy na nadzemní části rostlin. Zvýšené koncentrace POP nalezené v prýtech, které rostly na kontrolní půdě podporují hypotézu, že příjem ze vzduch je signifikantnější pro nadzemní části než příjem z půdy. Příjem POPs ze vzduchu byl v rozmezí teoretických hodnot predikovaných pomocí log Koa.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info