Historický vývoj pitevních postupů při preparaci lidského těla

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VARGOVÁ Lenka HORÁČKOVÁ Ladislava

Rok publikování 2009
Druh Článek ve sborníku
Konference 9. mezinárodní sympózium z dějin medicíny, farmacie a veterinární medicíny
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Dějiny
Klíčová slova section metods; preparation of human body; theatrum anatomicum;
Popis Práce shrnuje historii základní metody studia lidského těla, pitvy. Počátek prvních pitev je nejasný, protože byly tyto úkony z náboženských důvodů nepřípustné. Veřejně se začaly nejprve preparovat zvířata, doložené zprávy o pitvě lidského těla pocházejí až z období kolem roku 1315 z Bologně. Koncem 15. století začali lékaři provádět pitvy lidských těl veřejně, ve velkých sálech pro diváky (Theatrum anatomicum). Pitvalo se v zimě, aby byl rozklad mrtvého těla pomalejší. V 19. století byl prokázán konzervační vliv formaldehydu na bílkoviny, proto se začala těla zemřelých prosycovat konzervačními roztoky s formalínem. Zavedení tohoto způsobu konzervace umožnilo dlouhodobé uchování těl zemřelých a uplatnění nových sekčních technik. V dnešní době patří k nejmodernější metodě uchování těl zemřelých plastinace, založená na náhradě vody a tuku v lidském těle plastickou hmotou. Takto impregnované orgány si zachovávají svoji původní barvu, nepáchnou a mají dlouhou životnost.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info