Evaluation of the activity of P450 enzymes in rats: use of the single marker or combined drug administration.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Sledování metabolické aktivity enzymů cytochromu P450 u potkana: použití jednotlivých markerů a nebo kombinace markerů
Autoři

JUŘICA Jan KÝR Michal MCCASKEY HADAŠOVÁ Eva TOMANDL Josef

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Neuroendocrinology Letters
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Farmakologie a lékárnická chemie
Klíčová slova P450; rat; metabolic activity; evaluation; marker combination
Popis Práce byla zaměřena na zjištění vlivu podání tolbutamidu na rychlost CYP1A2-selektivní metabolizace fenacetinu a naopak na vliv fenacetinu na rychlost CYP2C6/11-specifické metabolizace tolbutamidu u potkana. V experimentu byl použit model izolovaných perfundovaných potkanních jater, markery byly podány první skupině současně, druhé a třetí skupině vždy pouze 1 marker metabolické aktivity. Bylo zjištěno, že fenacetin neovlivnil signifikantně rychlost metabolizace tolbutamidu, ale naopak tolbutamid signifikantně zrychlill O-deethylaci fenacetinu na paracetamol. ROzdíly v rychlsti metabolizace tedy mohou být způsobené i současným podáním více selektivních markerů rychlosti metabolizace a proto výsledky získané pomocí rozdílných metodik nejsou plně porovnatelné.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info