Influence of LOX/COX inhibitors on cell differentiation induced by all-trans retinoic acid in neuroblastoma cell lines.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vliv LOX/COX inhibitorů na buněčnou diferenciaci indukovanou aplikací kyseliny all-trans retinové u neuroblastomových buněčných linií.
Autoři

RÉDOVÁ Martina CHLAPEK Petr LOJA Tomáš ZITTERBART Karel HERMANOVÁ Markéta ŠTĚRBA Jaroslav VESELSKÁ Renata

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj International Journal of Molecular Medicine
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Onkologie a hematologie
Klíčová slova neuroblastoma; caffeic acid; celecoxibe; all-trans retinoic acid; cell differentiation
Popis V rámci studie byly na dvou stabilizovaných buněčných liniích, SH-SY5Y a SK-N-BE(2), zkoumány možnosti modulace ATRA-indukované buněčné diferenciace kombinovanou aplikací s LOX/COX inhibitory. V experimentech byla použita kyselina kávová jako inhibitor 5-lipoxygenázy a celecoxib jako inhibitor cyklooxygenázy-2; účinky jejich kombinovaného působení s ATRA byly sledovány na úrovni hodnocení změn buněčné morfologie, detekce diferenciačních markerů pomocí imunoblottingu, měření proliferační aktivity, analýzou buněčného cyklu a detekcí apoptózy pomocí flow cytometrie. Výsledky experimentů jasně prokázaly schopnost kyseliny kávové zesilovat ATRA-indukovanou buněčnou diferenciaci, zejména u linie SK-N-BE(2), zatímco aplikace celecoxibu - ať už samostatně nebo v kombinaci s ATRA - vykazovala u obou linií zejména cytotoxický efekt.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info