Regression of histopathological myopathic changes in patients with critical illness neuromuscular disorders

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Regrese histopatologických myopatických změn u pacientů postižených neuromuskulárními chorobami kritického stavu
Autoři

LUKÁŠ Zdeněk MAŇÁK Jan BEDNAŘÍK Josef SCHREIBER M.

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Scripta Medica
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Neurologie, neurochirurgie, neurovědy
Klíčová slova critical illness polyneuropathy; critical illness myopathy; diagnosis; biopsy; follow-up study
Popis Histopatologická analýza 52 svalových biopsií od 43 dospělých kriticky nemocnýh pacientů postižených polyneruropatií či myopatií kritického stavu byla provedena ke stanovení diferenciální diagnózy a průběhu neuro-muskulárního postižení. První histopatologické vyšetření odhalilo známky polyneuropatie ve dvou biopsiích, myopatie v devatenácti a neuromyopatie včetně atrofie vláken typu 2 v osmnácti případech. Opakované vyšetření devíti pacientů ukázalo, že histopatologický nález se změnil ve všech případech. Druhá biopsie provedená několik měsíců nebo roků pro první ukázala, že myopatické rysy regredovaly a buď došlo k normalizaci histopatologického nálezu nebo perzistovala neurogenní léze. Výsledky ukazují, že svalové postižení kriticky nemocných je reverzibilní.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info