Spring fens as a unique biotope of stonefly larvae (Plecoptera): species richness and species composition gradients

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Prameništní slatiniště jako unikátní biotop larev pošvatek (Plecoptera): druhová bohatost a gradienty druhového složení
Autoři

BOJKOVÁ Jindřiška HELEŠIC Jan

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Aquatic insects
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova fens; mires; springs; aquatic insects; stoneflies; Western Carpathians
Popis Prameništní slatiniště Západních Karpat jsou unikátními biotopy, jejichž vodní hmyz doposud nebyl studován. Proto hlavním cílem této práce bylo popsat taxocenózu pošvatek a určit hlavní proměnné prostředí, jenž ovlivňují její druhové složení. Studie proběhla v roce 2006 na 15 lokalitách moravsko-slovenského pomezí. Zjištěná druhová bohatost byla překvapivě vysoká. 12 z 33 zjištěných druhů se vyvíjelo ve slatiništích, ostatní druhy obývaly drobné stružky v okolí slatinišť. Struktura taxocenózy byla determinována ročním obdobím a substrátem slatinišť. Hlavní gradient v druhových datech reprezentoval změnu složení taxocenózy od druhů slatinišť s hrubým anorganickým substrátem bez vegetace, přes druhy dosahující vysokých abundancí na slatiništích s jemným sedimentem, ke druhům vyskytujícím se výlučně na slatiništích s bohatou ostřicovou vegetací.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info