Critical evaluation of current means of coping with computer crime: should we ask hackers what they want?

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Kritické zhodnocení dosavadních způsobů vyrovnávání se s počítačovou kriminalitou: měli bychom se hackerů ptát co chtějí?
Autoři

KONEČNÝ Štěpán

Rok publikování 2009
Druh Prezentace v oblasti VaV (AV tvorba, WEB aplikace apod.)
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Popis V tomto kvalitativně orientovaném výzkumu jsme provedli 14 rozhovorů s hackery ve věku 16-29 let. Ti byli kontaktováni prostřednictvím bezpečnostních portálů a fór, na kterých sdílejí své profesionální zájmy. Respondenti byli dotazováni na začátky svého hackování, důležité osobní události z té doby, ale také, zdali litují svého rozhodnutí věnovat se těmto aktivitám či jak si představují svoji budoucnost. Z našich závěrů vyplývá, že u mladých hackerů hrála velkou roli motivace jakési romantické představy hackera, jakožto člověka pronikajícího na utajená místa, objevujícího něco, co zůstává pro ostatní skryté. Podstatné je ovšem zjištění, že velká část by měla zájem se oblasti počítačové bezpečnosti věnovat profesionálně, a nemá zájem poškozovat či krást cizí data. Tito respondenti dokonce vyjadřovali ochotu ke spolupráci s policií, popř. Ministerstvem vnitra, za předpokladu, že by byli těmito institucemi osloveni.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info