Hybridní aktér: nový fenomén na poli nestátních aktérů

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

JANKŮ Martin ZELINKA Petr

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Mezinárodní vztahy
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova Hybrid actor; violent non-state actors; typology; conceptualization; cooperation; transnationalization; structure; goals
Popis Autoři se domnívají, že současná podoba konceptualizace nestátních aktérů je ve k kontextu vývoje nestátních aktérů nedostatečná a volají po rekonceptualizaci. Je představen koncept hybridního aktéra, tedy takového aktéra, který v sobě snoubí praktiky a atributy vícera tradičních nestátních aktérů. Na základě typologizačního rámce jej můžeme definovat jako takového aktéra, který má jak politické, tak ekonomické cíle a zároveň jeho organizační podoba vykazuje prvky hned několika struktur. Proces transformace nestátního aktéra na hybridního aktéra je krom jiného ovlivněn možností transnacionalizace a kooperace s jinými aktéry. Takovýto aktér má natolik specifické vlastnosti, že to odůvodňuje vytvoření nové kategorie nestátních aktérů. Proces hybridizace nestátních aktérů dle analýzy současných trendů je ovlivňujících bude spíše umocněn, což nadále podtrhuje nutnost rekonceptualizace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info