Interakce důlních vod s vodami povrchových vodotečí, důsledky pro hydrologické ekosystémy a rychlost návratu k původnímu stavu

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZEMAN Josef KOPŘIVA Antonín

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Těžba a její dopady na životní prostředí
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geochemie
Klíčová slova mine water; stratification; geochemical model; redox potential; mine flooded
Popis Ovlivnění vod Hadůvky vypouštěním čištěných důlních vod z dekontaminační stanice se už po sedmi letech projevovalo pouze u celkové koncentrace rozpuštěných látek a mírným zvýšením koncentrace rozpuštěného manganu. Podél toku Hadůvky docházelo u sledovaných složek s výjimkou uranu v celém období k výraznému poklesu koncentrací nebo se koncentrace neměnily. U uranu docházelo podél toku Hadůvky naopak k růstu jeho koncentrace až na hodnoty pod 0,3 mg/l na profilu HAD 9. Na profilu HAD 9 zůstávaly obsahy rozpuštěných látek stále zvýšené (kolem 1500 mg/l). Ovlivnění vod Loučky vodami Hadůvky bylo patrné pouze u celkového množství rozpuštěných látek (zvýšení o zhruba o 20 mg/l). U ostatních látek nebylo už po sedmi letech ovlivnění patrné.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info