Invasion success of alien plants: do habitat affinities in the native distribution range matter?

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Úspěch invazí nepůvodních rostlin: mají vliv vazby na stanoviště v původním areálu?
Autoři

HEJDA Martin PYŠEK Petr PERGL Jan SÁDLO Jiří CHYTRÝ Milan JAROŠÍK Vojtěch

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Global Ecology and Biogeography
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1466-8238.2009.00445.x/abstract
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova Biological invasions; casual aliens; central Europe; Czech Republic; habitat; invasion; native distribution range; naturalization
Popis Cíl: Vyhodnotit, jak vazba druhů na stanoviště v původním areálu ovlivňuje úspěšnost invaze 282 středoevropských neofytů (druhů zavlečených po roce 1500). - Lokalita: Česká republika. - Metody: Klasifikační stromy byly použity k vyhodnocení, která přirozená stanoviště jsou zdrojem největšího počtu zavlečených druhů, jak si vzájemně odpovídají stanoviště osídlovaná v primárním a sekundárním areálu a jaká je úspěšnost invaze druhů pocházejících z odlišných stanovišť. - Výsledky: Největší pravděpodobnost naturalizace ve střední Evropě mají druhy vázané ve svém primárním areálu na teplé lesní lemy (81 %), obdělávané plochy zahrad a parků (75 %) a širokolisté opadavé lesy (72 %). Největší podíly invazních druhů pocházejí ze skupin druhů vyskytujících se na říčních terasách a erozních svazích nebo rostoucích v opadavých lesích a pobřežních křovinách. Když se relativní význam stanovišť osídlovaných v primárním areálu na pravděpodobnost invaze druhu v jiné oblasti hodnotí společně s jinými faktory (doba od zavlečení druhů, životní forma, oblast původu), je zanedbatelný. Vliv stanovišť v původním areálu na relativní invadovanost stanovišť ve střední Evropě se však projevuje velkými rozdíly v počtech druhů, které se z nich dostávají do invadované oblasti. Více než 50 neofytů pocházelo z každého z těchto biotopů: suché trávníky, ruderální stanoviště, listnaté lesy, vnitrozemské skály a skalní výchozy, vysokobylinná vegetace a louky. - Hlavní výsledky: Přechodně zavlečené druhy pocházejí z širšího spektra stanovišť v jejich primárním areálu než osídlují v sekundárním areálu; naturalizované, ale neinvazní druhy osídlují širší spektrum stanovišť v sekundárním než v primárním areálu. To podporuje názor, že invazní fáze procesu invaze je doprovázena změnami biologických vlastností, které umožňují rozšíření spektra invadovaných biotopů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info