Role liniových pracovníků ve veřejné politice

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HORÁK Pavel HORÁKOVÁ Markéta

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociologicky casopis/Czech Sociological Review
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova street-level bureaucracy; public policy; bureaucracy; professionalism; bureau-professionalism; managerialism; Czech Republic
Popis Předkládaný článek se zabývá poměrně komplexním způsobem liniovými pracovníky a jejich rolí ve veřejné politice. V prvních dvou částech textu autoři definují tyto pracovníky pomocí konceptu street-level byrokratů a dále pak se zabývají ideologiemi, které ovlivňují jejich chování (jde o princip byrokracie, profesionalismu, byro-profesionalismu a manažerismu). Navazují přitom na své předchozí analytické studie, ve kterých se zabývali tímto tématem a předkládají zejména výsledky posledního empirického průzkumu, který se zaměřil na reflexi chování liniových pracovníků úřadů práce nezaměstnanými uchazeči o zaměstnání. Pokouší se tím demonstrovat důležitost principů byrokracie, profesionalismu a byroprofesionalismu v současné veřejné politice.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info