Historical and recent viticulture as a source of climatological knowledge in the Czech Repubulic

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vinařství v minulosti a v současnosti jako zdroj klimatologických poznatků v České republice
Autoři

BRÁZDIL Rudolf ZAHRADNÍČEK Pavel DOBROVOLNÝ Petr KOTYZA Oldřich VALÁŠEK Hubert

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geografie - Sbornik Ceske geograficke spolecnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Vědy o atmosféře, meteorologie
Klíčová slova vine; viticulture; vintage; grape harvest; wine quality; wine quantity; temperature reconstruction; weather extremes
Popis Pěstování vinné révy (Vinis vinifera) a vinařství v České republice je významně ovlivněno počasím. Závislost na počasí umožňuje využít informace o pěstování vinné révy jako nepřímý indikátor pro rekonstrukci teploty vzduchu a výskytu povětrnostních extrémů v minulosti. Tato studie shrnuje základní poznatky o vztazích mezi vinařstvím a klimatem v českých zemích pro oblast Čech (zejména Lounsko a Litoměřicko) a jižní Moravy během několika posledních století opírajíce se o různé typy dokumentárních pramenů (kroniky, paměti, deníkové záznamy, osobní a oficiální korespondence, noviny, záznamy ekonomické povahy, odborné práce). Data začátků vinobraní ze Znojma, získaná z protokolů městské rady nebo oznámení v novinách Znaimer Wochenblatt pro období 1800-1890 byla využita pro rekonstrukci teplot vzduchu dubna-srpna v Brně s použitím lineárního regresního modelu. Parametry rekonstrukce sice ukazují na využitelný potenciál této metody pro teplotní rekonstrukce, dostupné řady počátků vinobraní pro období před začátkem systematických teplotních měření v českých zemích jsou však zatím spíše sporadické.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info