Sociální kontext postojů k řešení neplodnosti

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SLEPIČKOVÁ Lenka FUČÍK Petr

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociologický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova infertility; attitudes to infertility solutions; adoption; assisted reproduction; parenthood; Czech Republic
Popis Neplodnost je problémem, který se v české populaci týká asi 15 % párů v reprodukčním věku. Cílem naší analýzy je prostřednictvím dat z výběrového šetření "Manželství, práce, rodina" identifikovat postoje, které čeští muži a ženy k různým řešením neplodnosti (adopce, různé typy asistované reprodukce) zaujímají a faktory, jež tyto postoje ovlivňují a strukturují. První část analýzy hledala determinanty postojů k adopci a asistované reprodukci mezi vnějšími charakteristikami respondenta: významný vliv byl nalezen v případě vzdělání i náboženství. Vzdělanější respondenti jsou otevřenější metodám asistované reprodukce, nábožensky založení respondenti jsou otevřenější adopci. Z hlediska vnitřních determinantů (tedy postojových vzorců respondenta) jsme zjišťovali vliv preferenčního typu žen [Hakim 2000]. Naše zjištění jsou zdánlivě paradoxní: ze tří skupin žen (orientované na práci, orientované na kariéru a kombinované) jsou to spíše ženy s orientací na zaměstnání (a partneři žen orientovaných na zaměstnání), kteří by zvažovali nejvíce řešení neplodnosti. Třetí část analýzy, tj. analýza vnějších determinantů postojů k řešení neplodnosti, ukázala, že v některých případech jsou postoje více než vlastními charakteristikami respondenta ovlivněny charakteristikami partnera, přesněji, charakteristiky partnerů žen vstupují do postojů respondentek výrazněji než charakteristiky jich samotných.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info