Zavedení testů únikového chování s půdními kroužkovci (Enchytraeus albidus, Enchytraeus crypticus, Eisenia fetida) na území ČR – pilotní studie

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOBETIČOVÁ Klára

Rok publikování 2009
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Kroužkovci jsou dostatečně citliví vůči stresu v půdním prostředí (přítomnost polutantů, změny půdních vlastností). Patří proto mezi jedny z nejčastějších modelových organismů v půdní ekotoxikologii. Stále častěji se proto využívají v testech únikového chování (Avoidance tests), které mají oproti chronickým metodám spoustu výhod (jednoduchost, krátké trvání, poměrně větší citlivost). Je možné je využít při hodnocení potenciálního znečištění půd, vlivu určité chemikálie na organismy po její aplikaci do půdy nebo ve studiích, které se zabývají výskytem fauny v půdách z různých lokalit. Mezi cíle této práce patřilo zavedení testu únikového chování se žížalami a roupicemi na pracovišti RECETOX a optimalizace designu, který je nyní i v budoucnosti možné rutinně používat. V případě roupic se prokázal být vhodnější druh E.albidus než E.crypticus a to z důvodu jeho větší velikosti, lepší manipulovatelnosti a vyšší citlivosti. Nejvhodnější kontrolní půda byla vybírána z několika možností (umělá půda; komerčně dostupná LUFA 2.2 půda; několik přírodních půd z okolí Brna). Nejlepší variantou se zdála být komerční půda, která však může být dle výsledků testů adekvátně nahrazena jednou ze dvou brněnských půd (lokalita Chlumek, Velká Baba 2). Studie zaměřená na optimalizaci délky testu (48 hodin nebo méně) a počtu jedinců na jednu testovací nádobu (rozdíl v reakci při použití jednoho nebo deseti jedinců) prokázala vhodnost použití standardního počtu zvířat (10 ks) a standardní délky testu, tj. 48 hodin. Test se žížalou byl úspěšně zaveden dle postupu příslušné normy (ISO, 2007). E.fetida se v porovnání s roupicemi jevila v tomto testu jako citlivější organismus. Test s druhy E.albidus a E.fetida byl poté použit v různých studiích dizertační práce autorky (otestování fungicidu Carbendazimu a řady pevných odpadů nebo vlivu ageingu na toxicitu) v rámci několika projektů (EU waste ring test; ECODIS, INCHEMBIOL) na pracovišti RECETOX v letech 2006-2008.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info