Auxin transport inhibitors impair vesicle motility and actin cytoskeleton dynamics in diverse eukaryotes

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Inhibitory auxinoveho transportu narusuji transport vacku a dynamiku aktinoveho cytoskeletu v ruznych eukaryotech.
Autoři

DHONUKSHE Pankaj GRIGORIEV Ilya FISCHER Rainer TOMINAGA Motoki ROBINSON David G HAŠEK Jiří PACIOREK Tomasz PETRÁŠEK Jan SEIFERTOVÁ Daniela TEJOS Ricardo MEISELM Lee A. ZAŽÍMALOVÁ Eva GADELLA, JR Theodorus W. J. STIERHOF York-Dieter UEDA Takashi OIWA Kazuhiro AKHMANOVA Anna BROCK Roland SPANG Anne FRIML Jiří

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova PIN proteins; plant development; vesicle traffic; auxin efflux inhibitors
Popis Vyvoj rostlin do znacne miry zavisi na gradientech rostlineho hormonu auxinu. Inhibitory auxinoveho transportu (IAT), ktere narusuji auxinovy tok, byly nezbytne k formulaci tohoto konceptu, avsak mechanismus jejich ucinku neni znam. Zde ukazujeme, ze nektere IAT jako TIBA nebo PBA inhibuji transport vacku v rostlinach, kvasinkach a savcich bunkach. Efekty IAT na micropinocytozu, pohyb endosomu a pohyb fibroblastu indikuji, ze IAT ucinkuji na aktinovy cytoskelet. Techniky vizualizace aktinu ukazaly, ze IAT stabilizuji aktin v rostlinach, kvasinkach i savcich bunkach. Na druhou stranu, stabilizace aktinu pomoci genetickych nebo farmakologickych nastroju zpusobuje poruchy v endocytoze, transportu vacku, auxinovem transportu a vyvoji rostliny. Nase vysledky ukazuji, ze nektere IAT funguji jako stabilizatory aktinu a naznacuji, ze auxinovy transport vyzaduje transport vacku zavisly na aktinovem cytoskeletu. Tato studie je take prikladem jak pro ruzna eukaryota bezny a obecny proces transportu vacku muze mit specifickou roli v regulaci rostlineho vyvoje.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info