VÝSLEDKY FYZIOTERAPIE A KOMBINACE FYZIOTERAPIE A ERGOTERAPIE PO CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODĚ

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BÁRTLOVÁ Barbora NOSAVCOVOVÁ Eva NOVÁKOVÁ Marcela DRLÍKOVÁ Lenka AL-FADHLI Abdul Karim ANBAIS Farag Hassan ERAJHI Ashref Ali SIEGELOVÁ Jarmila

Rok publikování 2008
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Cílem naší práce bylo hodnocení výsledků následné rehabilitace 148 pacientů s diagnózou I60 - I69 obecně postižení centrálního nervového systému na podkladě cévního onemocnění s poruchou motoriky a kognitivních funkcí rozdělených na skupinu, která absolvovala pouze fyzioterapii a na skupinu absolvující kombinaci fyzioterapie a ergoterapie a zhodnocení míry soběstačnosti v základních denních činnostech pomocí testu funkčního vyšetření (Functional Independence Measure, FIM testu) a Barthel testu (BT). Metoda: vyšetřili jsme 148 pacientů po cévní mozkové příhodě dotazníkem FIM a Barthel testem, pacienti byli léčeni po dobu tří měsíců fyzioterapeutickými postupy a ergoterapií. Výsledky a závěr: Po fyzioterapii a po kombinaci fyzioterapie a ergoterapie jsme nalezli použitím FIM testu a Barthel testu zlepšení funkčního stavu pacientů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info