The effects of polycyclic aromatic hydrocarbons on terrestrial annelids in urban soils

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vliv polycyklických aromatických uhlovodíků na terestrické kroužkovce v městských půdách
Autoři

PIŽL Václav SCHLAGHAMERSKÝ Jiří TŘÍSKA Jan

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference 15th International Colloquium on Soil Zoology, August 25-29, 2008, Curitiba-Parana-Brazil, Positivo University, Biodiversity, Conservation and Sustainable Management of Soil Animals, Abstracts
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zoologie
Klíčová slova soil fauna; Central Europe; parks; urban greens; soil contamination
Popis Vliv kontaminace půdy polycyklickými aromatickými uhlovodíky na žížaly a roupice byl studován v městských parcích Brna. Na jaře a na podzim 2007 byli sbíráni kroužkovci a odebrány půdní vzorky v trávnících podél transektů ve třech vzdálenostech (1, 5 a 30 m) od ulic s hustou dopravou. V obou termínech byly odebrány vzorky ve dvou parcích podél dvou transektů v každém z nich. Žížaly byly sbírány elektrooktetovou metodou, roupice byly extrahovány z půdních monolitů metodou mokrých nálevek. Všichni získaní kroužkovci byli spočítáni a determinováni. Z půdy odebrané v každém bodě vzorkování byly analyzovány základní chemické parametry a 16 PAU. Koncentrace PAU byly spíše nízké; na jaře ubývaly se vzdáleností od ulice, nikoliv však na podzim. Hustoty kroužkovců se mezi jednotlivými vzdálenostmi průkazně nelišili, ačkoliv byl zaznamenán trend nárůstu s přibývající vzdálenosti v případě žížal. Mezi obsahem PAU v půdě a hustotami žížal či roupic nebyly nalezeny žádné průkazné korelace. Hustota i biomasa žížal byly negativně korelovány s půdním pH, hustota roupic pozitivně s obsahem fosforu v půdě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info