Phenotype of plasma cells in monoclonal gammopathy of undetermined significance and multiple myeloma subjects

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Analýza fenotypu plazmatických buněk u osob s monoklonální gamapatií nejasného významu a mnohočetným myelomem
Autoři

KOVÁŘOVÁ Lucie BUREŠOVÁ Ivana SUSKÁ Renata POUR Luděk ZAHRADOVÁ Lenka PENKA Miroslav HÁJEK Roman

Rok publikování 2008
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis V této studii byly studovány možnosti a limity průtokové cytometrie při hodnocení zastoupení plazmocytů (PC) u osob s monoklonální gamapatií (MGUS, MM). Cílem bylo nalézt rozdíly v počtu a fenotypu jejich PC a případně také zjistit, zda-li exprese CD19 a CD56 může napomoci odlišení normálních polyklonálních a abnormálních monoklonálních PC. U pacientů s MGUS byly nalezeny nižší počty PC, které mohou být rozděleny na subpopulace: normální reziduální CD19+CD56- PCs a abnormální CD56+CD19- (případně CD56+CD19+ či CD56-CD19- u MM). Flowcytometrickou analýzou plazmocytů kostní dřeně a jejich fenotypového profilu, zejména stanovením reziduálních CD19+ PC, můžeme napomoci při diferenciální diagnostice monoklonálních gamapatií. Nicméně normalita PC by měla být v nejasných případech ověřena stanovením klonality lehkých retězců, zejména u MM.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info