Functional coupling between anterior prefrontal cortex (BA10) and hand muscle contraction during intentional and imitative motor acts.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Funkční propojení mezi předním prefrontálním kortexem (BA10) a svalovou kontrakcí při volních a napodobujících motorických úkonech
Autoři

BABILONI Claudio VECCHIO Fabrizio BAREŠ Martin BRÁZDIL Milan NESTRAŠIL Igor EUSEBI Fabrizio ROSSINI Paolo Maria REKTOR Ivan

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Neuroimage
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Neurologie, neurochirurgie, neurovědy
Klíčová slova functional coupling; motor acts; BA 10; electromyography
Popis Předložená studie testovala hypotézu o významné úloze Brodmanovy oblasti 10 přední části prefrontálního kortexu v kontrole funkčního propojení se svalovou kontrakcí. Pacienti s epilepsií podstoupili implantaci hlubokých elektrod v rámci jejich předoperačního vyšetření. Při SEEG vyšetření byli pacienti vyzváni k třem úkolům: provedení volního pohybu ruky jako odpověď na zevní sluchový podnět (EXE), provedení stejného pohybu ruky jako imitace na pohyb osoby sedící před pacientem (IMI), a pouhé pozorování pohybu ruky uvedené sedící osoby (OBS). Zajímali jsme se o následující SEEG frekvenční pásma: theta, alpha, beta 1, beta 2 a gamma. Výsledky prokázaly, že funkční kortiko-svalové propojení v gamma pásmu mělo vyšší amplitudu při volním svalovém pohybu (EXE) ve srovnání s dalšími úkoly (IMI a OBS). Naopak kortiko-svalové propojení v theta pásmu mělo vyšší amplitudu při imitativních pohybech ve srovnání s dalšími úkoly (EXE a OBS). Paralelně se projevilo zvýšení SEEG gamma pásma při volním svalovém pohybu a zvýšení theta pásma při imitaci. Uvedená studie prokazuje, že přední prefrontální kortex (BA10) může kontrolovat chování subjektů ve smyslu funkčního kortiko-svalového propojení ve vybraných frekvenčních pásmech (theta a gamma rytmy).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info