Význam faktorů trhu práce pro návrat žen na trh práce po rodičovské dovolené

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PLASOVÁ Blanka

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociální studia
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova employer's behaviour; employment value; characteristics of working place; parental leave; re-entry in the labour market
Popis V této stati se věnuji okamžiku návratu žen z rodičovské dovolené, respektive okolnostem, které ovlivňují rozhodování o formě a načasování tohoto návratu. Cílem je objasnit, zda a jak vstupují vybrané faktory trhu práce, konkrétně význam zaměstnání, charakteristiky pracovních míst a chování zaměstnavatelů, do mechanismů rozhodování žen o návratu z rodičovské dovolené zpět na trh práce. Předpokládám, že ženy vnímají tyto faktory odlišně v závislosti na úrovni dosaženého vzdělání, což může mít vliv na konečnou podobu jejich strategií v oblasti harmonizace práce a rodiny. Analyzovaná data byla sebrána za účelem prozkoumání celého procesu rozhodování, což mi umožňuje sledovat i případné vazby zmíněných faktorů trhu práce s dalšími relevantními faktory, tedy genderově specifickými preferencemi, hodnotami a aspiracemi týkající se dělby placené a neplacené práce, s kulturními a sociálními normami, finanční situací domácností, celkovými podmínkami na trhu práce, nastavením a dostupností formálních i neformálních opatření směřujících k harmonizaci práce a rodiny, respektive institucionálním kontextem. Za tímto účelem bylo provedeno celkem 21 rozhovorů se ženami s různým stupněm vzdělání, které byly v dané době krátce před, v průběhu či po návratu z rodičovské dovolené na trh práce. Mezi další kritéria výběru patřilo soužití s partnerem, manželem ve společné domácnosti a zkušenost na trhu práce před rodičovskou dovolenou. Pro získání komunikačních partnerek byla použita technika snow-ball.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info