Několik staronových nálezů z doby římské (Dobřichov, Nymburk, Pňov, Praha-Radotín, Třebovle, Tursko)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VOKOLEK Vít JÍLEK Jan

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference Archeologické výzkumy v severozápadních Čechách v letech 2003-2007, sborník k životnímu jubileu Zdeňka Smrže, Příspěvky k pravěku a rané době dějinné severozápadních Čech 15
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Roman Period; Germanic pottery; pin; sling
Popis Hodnocené soubory materiálu, získané na konci 19. a v počátcích 20. století poukazují především na nazíraní na archeologické památky tehdejší odbornou veřejností. O nálezových kontextech artefaktů mnoho nevíme, proto se výše uvedená analýza opírá především o srovnávací metodu. Valnou většinu popisovaných střepů je možné přiřadit stupni B2, ojedinělý střep z Dobřichova-Pod Pičhorou pak do mladší až pozdní doby římské. Bronzové mosazné jehlice z Nymburka (typ Beckmann IIa) a Třebovle (dvůr Broučkov) (typ Beckmann IIc) pak dobřichovské skupině. Typ Beckmann IIc byl oblíben i ve stupni B2. Kamennou kuličku z Turska je možné označit za prakový kámen a to na základě srovnání se střelivem do praků známých z římské říše a několika indicií odkazující na použití praku Germány. Je zřejmé, že i přes omezené vypovídací schopnosti, popisovaný materiál dokresluje a zpřesňuje obraz osídlení v době římské ve středních Čechách.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info