Kostely farní nebo patronátní? K postavení farních kostelů v systému správy šlechtického dominia na příkladu panství Třeboň na přelomu 17. a 18. století

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PUMPR Pavel

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference Antonín Jan Václav Vokoun (1691-1757) a církevní správa jeho doby v Čechách. Sborník příspěvků z odborného semináře, konaného dne 11. září 2007 v Městské galerii ve Vodňanech
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Dějiny
Klíčová slova 17th and 18th centuries; parish network; domain administration; right of patronage; the Schwarzenbergs; Southern Bohemia; Třeboň (Wittingau)
Popis Studie analyzuje na příkladu jihočeského panství Třeboň způsob, jakým se pozemková vrchnost prostřednictvím svých úředníků angažovala v zajišťování chodu místního úseku farní organizace. Dospívá k závěru, že na panství knížete ze Schwarzenberka docházelo ve druhé polovině 17. a první polovině 18. století k prohlubování vazby místní farní organizace na vrchnostenskou správu. Patron a jeho úředníci pomáhali zajišťovat technickou stránku provozu farních kostelů, řídili jejich ekonomiku, kontrolovali výkon duchovní správy a snažili se o jeho optimalizaci prostřednictvím cílené personální politiky uplatňované při obsazování far na panství. V postoji knížete se spojovala dvojí motivace pozemkové vrchnosti a patrona kostelů, což bylo patrné v úsilí o harmonizaci potřeb poddaných, panství i farní organizace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info