Z materiálu nejstarších českých místních jmen (Miletín, Mařatice, Bořitov, Liboc) Příspěvek ke studiu tvoření místních jmen z osobních jmen

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČORNEJOVÁ Michaela

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Nazwy własne a społeczeństwo
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova onomastics; toponomastics; Czech place names; personal names; bohemika
Popis Text se zabývá analýzou nejstarších českých místních jmen v období od 11. do 13. století, které jsou odvozeny z osobních jmen utvořených sufixy s konsonantem -t- (-ota, -ot, -ata/-ěta, -uta, -ut, -sta, -šta, -osta...). Na základě monografie J. Pleskalové jsou jednotlivé sufixy popsány - jejich původ a četnost při tvoření nejstarších českých osobních jmen. Místní jména na -ov, -ín, -*j6 byla původně posesivní adjektiva a při jejich odvozování se uplatňoval tzv. kmenový princip. Ten byl však už od praslovanštiny narušován, což se projevilo i při tvoření místních jmen. Při hledání jejich odvozovacích základů je tedy nutné zohledňovat nejen tuto skutečnost, ale také existenci tzv. morfologických variant sufixů (Boř-uta, Boř-ut).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info