Stabilita extraktu Scutellaria Baicalensis in vitro

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PAULOVÁ Hana BOCHOŘÁKOVÁ Hana NOVÁKOVÁ Marie TÁBORSKÁ Eva

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Chemické listy
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova Scutellaria Baicalensis
Popis Scutellaria baicalensis Georgi (šišák bajkalský) je rostlina pocházející z Východní Asie. Patří k nejvýznamnějším léčivým rostlinám používaným v přírodní medicíně ve východoasijské populaci. Nejčastěji se k léčebným účelům užívá sušený kořen nebo se aplikují extrakty připravené z kořene. V tradiční čínské medicíně se Scutellaria baicalensis používá při léčení alergií, hypertenze, bakteriálních a virových infekcí, hepatopatií, aterosklerozy. Terapeutická aktivita kořene je spojována s přítomností flavonoidů, přičemž hlavní obsahovou látkou je baicalin vykazující výraznou biologickou aktivitu1,2,3. V současné době se zabýváme studiem protektivních účinků flavonoidů Scutellaria baicalensis při ischemicko-reperfuzním poškození myokardu potkana. V naší práci jsme se zaměřili na posouzení stability extraktu Scutellaria baicalensis v pufrovaných vodných roztocích v rozsahu pH 3-9 (včetně pH 7,4) při dlouhodobém skladování. Porovnány byly i jiné podmínky skladování (-80C a -20C). Složení extraktu bylo sledováno pomocí HPLC s elektrochemickou detekcí, hodnocen byl obsah hlavního flavonoidu baicalinu. U standardu baicalinu byla sledována také jeho stabilita při inkubačních teplotách 25C a 37C. Hodnocení bylo provedeno v různých pH podobně jako u extraktu. Byla potvrzena degradace baicalinu, která je závislá na pH a teplotě, a na základě výsledků jsou diskutovány možnosti dlouhodobého uchovávání vzorků před vlastní analýzou.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info