Identifikace a poziční klonování komponent auxinového transportu a buněčné polarity u Arabidopsis thaliana

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZEMOVÁ Radka KOVÁŘOVÁ Pavlína HEJÁTKO Jan FRIML Jiří

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Bulletin České společnosti experimentální biologie rostlin a Fyziologické sekce Slovenské botanické společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova Arabidopsis thaliana; hormone auxin;
Popis V naší laboratoři se zabýváme studiem role rostlinných hormonů, zejména auxinu, ve vývoji modelového organizmu Arabidopsis thaliana . Důležitým zjištěním posledních let byla identifikace PIN proteinů, které jsou nezbytné pro transport auxinu z buněk a jejichž polární lokalizace v buňkách určuje směr mezibuněčného auxinového toku. Dalšími cíly je identifikace dosud neznámých komponent auxinového transportu a molekulárních mechanismů, které řídí polární lokalizaci PIN proteinů. V populaci 35S::PIN1 se zvýšenou expresí PIN1 proteinu, byly vyhledávány mutace, které potlačují původní agravitropní fenotypový projev této transgenní linie a v populaci PIN1-GFP s fluorescenčně značeným PIN1 proteinem, byly vyhledávány mutace které negativně ovlivňují směrování PIN1-GFP na plazmatickou membránu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info