Poklad nejpřednější: rukopisné pojednání z roku 1695 jako odraz dobové náboženské literatury i lokálního kultu Panny Marie v městě Příboře

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

CÍSARÍKOVÁ Klára MAŇAS Vladimír

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Vlastivědný věstník moravský
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Klíčová slova lay piety - marian devotion - baroque literature - manuscripts - pilgrimage
Popis Pozdně gotická socha madony s dítětem byla podle místní tradice přinesena do Příbora v roce 1592 a v roce 1613 instalována na hlavní oltář. V průběhu 17. století se mělo na přímluvu Panny Marie skrze její příborský obraz udát množství zázraků, které tak přispěly k pověsti tohoto lokálního poutního centra. V roce 1695 jednotlivé zprávy o Panně Marii Příborské sesbíral tehdejší děkan Holub. Do svého pojednání s názvem Poklad nejpřednější, které je součástí obsáhlého chrámového inventáře, vložil jak svědectví pamětníků, tak nejrůznější nápisy na votivních tabulkách a další. Na základě dochovaných pramenů lze sledovat množství darů a šaty pro Příborskou Matičku. V roce 1748 byl místo původních šatů pořízen nový oděv pro sochu, tentokrát šaty (spíše pancíř) z pozlaceného stříbra.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info