Residenční suburbanizace v post-komunistické České republice, její kořeny, tradice a současnost. Případová studie brněnských suburbií.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

GALČANOVÁ Lucie VACKOVÁ Barbora

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj IVRIS Papers
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://ivris.fss.muni.cz/papers/index.php?page=cislap&id=2
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova suburbanization; urban sprawl; urbanism; individualization; Czech Republic; Brno; post-socialist development
Přiložené soubory
Popis Text se zaměřuje na jeden z nejvýraznějších fenoménů současné urbanizace v České republice. V rámci případové studie vybraných brněnských rezidenčních suburbií ilustruje významné proměny, kterými prochází ČR v postsocialistickém období. Strukturální změny na politické a ekonomické úrovni se významně projevují v sociální každodennosti, ovlivňují a rámují volby občanů v oblasti bydlení, vztahů a životních stylů. Polarita města a venkova, jakkoliv je obtížné ji definičně vystihnout, se objevuje v percepcích aktérů, v jejich interpretacích života na "hranici" mezi dvěma odlišnými a stále se přibližujícími oblastmi. Urbanizace se ve svých suburbánních projevech podílí jednak na prostorovém rozrůstání města a přesunu "městských" obyvatel do okrajových venkovských částí, tak "poměšťováním" těchto dříve rurálních lokalit v oblasti změny životních stylů jejich původních obyvatel. Text se v první části teoreticky věnuje problematice urbanizace a suburbanizace, dále popisuje specifika socialistického plánování rezidenčních oblastí v České republice a jeho před-socialistické kořeny, problematiku sídlišť a následně post-socialistický rozvoj rezidenčního bydlení v okrajových částech měst. Text je završen prezentací kvalitativní případové studie z brněnského regionu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info