Analýza zahraniční zaměstnanosti v České republice; postavení cizinců na trhu práce a podmínky jejich ekonomické integrace

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

POŘÍZKOVÁ Hana

Rok publikování 2008
Druh Účelové publikace
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Popis Předkládaná výzkumná zpráva si klade za cíl zmapovat základní charakteristiky zahraniční zaměstnanosti v České republice a na jejich základě pak zhodnotit postavení cizinců na trhu práce a možnosti jejich integrace. V úvodu práce je stručně pojednáno o současných podmínkách zaměstnávání cizinců a legislativně upravující vstup, pobyt a zejména pak výkon práce na našem území. Analytická část práce pojednává o vývoji zahraniční zaměstnanosti v čase, souvislostech s vybranými ukazateli socioekonomického vývoje a o zaměstnanosti cizinců z hlediska jednotlivých typů ekonomické aktivity, zdrojových zemí pracovní migrace, sektorů trhu práce a významných socio-demografických charakteristik. Zpráva se teoreticky opírá o vybrané explanační teorie migrace, zejména neoklasickou ekonomickou teorii, teorii segmentovaného pracovního trhu a teorii migračních sítí. V závěru práce je poukázáno na možné role politiky zaměstnanosti z hlediska integrace cizinců na trhu práce.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info