Přístupy analýzy politiky ke zkoumání změny cílů veřejných programů na lokální úrovni

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HORÁK Pavel

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Politologický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Právní vědy
Klíčová slova public policy - public and social service delivery programmes - policy analysis - policy implementation - implementation gap - modification of policy and program goals
Popis Cílem předkládaného textu je zodpovědět otázku, která zní: Jakým způsobem lze zkoumat proces imanentní změny cílů veřejných programů v prostředí lokálních organizací? Nejdříve předkládáme základní poznatky analytiků politiky o různých způsobech nahlížení na proces změny cílů veřejných programů v průběhu jejich dosahování (implementace) v prostředí těchto organizací. V tomto prostředí totiž dochází ke zmiňovaným klíčovým změnám cílů veřejných programů, a tím i k tvorbě výsledné podoby realizovaných politik. Dále uvádíme relevantní koncepty, které jsou využitelné pro zkoumání procesu změny cílů programů v průběhu jejich implementace. Prezentujeme podrobné informace o Elmorovu (1978) konceptu organizačních modelů implementace sociálních programů, který umožňuje odkrýt vnitroorganizační mechanismy, které vypovídají o tom, co se v průběhu implementace veřejných programů uvnitř lokálních organizací děje (Elmore 1978; Winkler 2001). Empirické studie současných autorů veřejného managementu totiž prokazují, že kombinace modelů obsažených v tomto konceptu umožňuje vhodným způsobem pochopit podstatu zkoumaných změn, ať již k nim dochází v prostředí Spojených států amerických anebo zemí Evropy včetně postkomunistických států mezi které patří i ČR.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info