Popis |
Porovnali jsme přirozenou incidenci kmenů, spontánně produkujících bakteriofágy a molekulární bakteriociny, v populacích sedmi rodů bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Náš osvědčený postup - křížový test na produkci i citlivost na agarových plotnách - nás přinutil omezovat počet kmenů testovaných souborů na 50 - 55. Náhodnost jejich výběru byla limitována požadavkem jejich nepatogenity či jen podmíněné patogenity, jejich vlastními zdroji a jejich územním výskytem. Incidence lyzogenie a bakteriocinogenie v jednotlivých rodech byla následující: Escherichia (36,6 %; 13,9 %), Salmonella (30,8 %; 5,8 %), Citrobacter (18,2 %; 0), Leclercia (10,0 %; 0), Enterobacter (7,7 %; 1,9 %), Yersinia (3,8 %; 11,3 %), Kluyvera (1,8 %; 0). Je patrno, že produkce mírných bakteriofágů je v čeledi Enterobacteriaceae výrazně častější než tvorba klasických bakteriocinů, jakkoliv jsou vzájemně nezávislé. (Je zřejmé, že profágy se v prostředí horizontálně přenášejí snadněji.) Escherichia coli je jediný druh s vysokou incidencí obou; často je patrná jejich nepřímá závislost. Při volbě kmenů, zastupujících v souboru rod, velmi záleží na jejich druhu; mezidruhové rozdíly incidencí jsou značné.
|