K sociální struktuře lužické kultury časných a starších popelnicových polí se zvláštním zřetelem k pohřebišti v Přáslavicích na Olomoucku

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠABATOVÁ Klára

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Kazdová, E. - Podborský, V. (ed.): Studium sociálních a duchovních struktur pravěku
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Moravia; Lausitz Urnfield Culture; burial grounds; reach graves; social structure
Popis Tento příspěvek poukazuje, že na okrscích žárových pohřebišť z časných a starších popelnicových polí na střední Moravě lze rozlišit určité skupiny pohřbů s honosnější výbavou. Výchozím příkladem bude jediný dosud v úplnosti zpracovaný soubor hrobových celků z tohoto časového období - pohřebiště v Přáslavicích. Vedle hrobů bojovníků se na pohřebištích objevují také bohaté mužské hroby s vyšším počtem keramických nádob a bronzových milodarů, které neobsahují zbraň. Do této kategorie náležejí hroby H33 z Přáslavic a Senička hr. 1. Ve výbavě těchto dvou celků se mezi bronzovými milodary objevil mimo jiné větší počet pukliček. I při zdrženlivém postoji k vypovídací schopnosti archeologických pramenů, můžeme jedince z hrobů s takto bohatou výbavou, ač beze zbraní, považovat za důležité pro danou komunitu. Jejich význam pro vnější svět je závislý na míře samostatnosti, kterou komunitě přiznáme.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info