Sonda do postojů a pocitů českých uživatelek přístroje BabyPlus

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PAVLÍKOVÁ Eva

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Heller, D.; Mertin, V.; Sobotková, I. (ed.). Psychologické dny 2006 : Prožívání sebe a měnícího se světa : sborník příspěvků z konference 24. Psychologické dny, Olomouc 2006.
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova pregnancy; prenatal education; mothers; BabyPlus
Popis Obsahem příspěvku je 1. přehled teoretických poznatků z prenatální psychologie(vývojové předpoklady učení před narozením, historie disciplíny, výzkumy, metod podnětového obohacování dítěte v děloze, BabyPlus). 2. Výzkum: dotazníková sonda mezi ženami, které v těhotenství BabyPlus používaly. Postupem IFA jsem vyhledala kategorie obdobných postojů a pocitů se zaměřením především na subjektivní prožívání této zvukové stimulace. Jaký jí přisuzují význam, zda ji prožívají jako (ne)příjemnou, jak vnímají reakce plodu při stimulaci a zda je nějak hodnotí a pocitově vysvětlují. Výsledky: prenatálním učením se nejvíce zabývají vzdělané ženy těhotné poprvé. Největší vliv má pravděpodobně reklama a propagace souvisejích technologií. U dalších gravidit mnohé ženy od používání přístoje BabyPlus upouštějí. Pozitivní vliv BP je sporný, přirozená stimulace plodu matkou je dostačující - chůzi, zpěv, oblíbená hudba a péči o duševní i tělesnou pohodu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info