Metodologické možnosti hodnocení zdravotních rizik na populační úrovni s využitím dostupných environmentálních dat a epidemiologie zhoubných nádorů v ČR

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČUPR Pavel GELNAROVÁ Eva OSTATNICKÁ Jana BARTOŠ Tomáš BEDNÁŘOVÁ Zdenka HOLOUBEK Ivan DUŠEK Ladislav

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference konference Ovzduší 2007
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Vliv životního prostředí na zdraví
Klíčová slova human health air pollution
Popis Práce se zabývá problematikou hodnocení karcinogenních rizik na populační úrovni a komentuje dostupnost potřebných dat v České republice. Rozbor mezinárodně používané metodiky hodnocení vlivu environmentálních polutantů prokázal, že Česká republika je velmi dobře datově vybavena pro tento typ analýz. Práce s environmentálními databázemi byla dokumentována na příkladu informačních systémů sledujících kvalitu ovzduší. Již pilotní studie s arsenem, kadmiem, benzo(a)pyrenem a benzenem odhalila velké rozdíly v úrovních predikcí karcinogenních rizik pro jednotlivé látky a také rozdíly mezi regiony ČR. Reprezentativní epidemiologická data o skutečném výskytu zhoubných nádorů jsou dostupná v podobě on-line software na portálu www.svod.cz, pracujícího s daty NOR. Databáze Národního onkologického registru v tomto systému hraje nepostradatelnou roli jako zdroj informací o reálném výskytu rakoviny. Environmentální studie mohou naopak významně přispět k charakterizaci predikcí rizik. Obě tyto složky modelově předikovaných a skutečných epidemiologických charakteristik lze pomocí geografických informačních systémů systémově hodnotit. Práce je pilotní metodickou studií pro rozsáhlejší zhodnocení zdravotních rizik české populace ve vztahu k zhoubným nádorům.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info