Špatný, normální a výborný život z pohledu dětí ve věku 8-11 let

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

NEUSAR Aleš

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Vladimír Řehan, Matúš Šucha (Ed.). Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku VI "Vybrané aspekty teorie a praxe" Acta Universitasis Palackianae Olomoucensis Facultas Philosophica Psychologica 37 - Supplementum
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova Children's quality of life; poor life; average life; outstanding life
Popis 152 dětí ve věku 8-11 let vyplnilo dotazník, kde mělo popsat špatný, normální a výborný život na příkladu života svých kamarádů a známých dětí. Reagovali jsme tak na nedostatek výzkumů, které se ptají samotných dětí, jak vidí kvalitu svých životů. Výzkumná sonda je součástí většího výzkumného projektu mapujícího kvalitu života u dětí a dospívajících. Sonda ukazuje, jak děti popisují špatný, normální a výborný život, prezentuje rozdíly mezi mladšími a staršími dětmi a mezi pohlavími. Děti popisují normální či výborný život oproti špatnému životu nejčastěji následovně: dítě má (oba) rodiče; rodiče se o něj starají; jsou hodní; má dobré kamarády; rodina má dostatek peněz; dítěti jde dobře učení; dítě se dobře chová; má vše co potřebuje k životu; má relativní volnost v tom, co může dělat; sportuje.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info