An increased invasion of ED-1+ cells into ipsi- and contralateral DRG following sciatic nerve ligature and ventral root transection

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Zvýšená invaze ED-1+ buněk do ipsi a kontralaterálních spin. ganglií po poškození periferního nervu
Autoři

TUČKOVÁ Lucie DUBOVÝ Petr JANČÁLEK Radim SVÍŽENSKÁ Ivana KLUSÁKOVÁ Ilona

Rok publikování 2007
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Bylo prokázáno, že počet makrofágů ve spinálních gangliích se po poškození periferních nervů zvyšuje, což naznačuje jejich roli v indukci neuropatické bolesti. Počet makrofágů, vykazující ED-1+ imunofluorescenci byl kvantitativně vyhodnocen v lumbálních ipsi (iSG) a kontralaterálních (cSG) gangliích jak u intaktních potkanů, tak i u potkanů po poškození periferního nervu. Určité množství ED-1+ makrofágů bylo nalezeno u intaktních SG, nebyly však v bezprostřední blízkosti těl neuronů. Výrazně vyšší množství ED-1+ makrofágů bylo nalezeno v iSG a to jak 2, tak i 4 týdny po podvazu n. ischiadicus, jejich lokalizace byla těsně u těl neuronů. Zvýšené množství ED-1+ makrofágů vykazovala také cSG, a to zejména 4 týdny od zákroku. Transekce předního kořene vyústila ve zvýšené množství ED-1+ buněk jak v iSG, tak i cSG, významný nárůst byl v iSG po 4 týdnech od zákroku. Výsledky ukazují, že poškození periferního nervu stimuluje invazi ED-1+ makrofágů do iSG a později i do cSG a naznačují, že v průběhu Wallerovy degenerace jsou produkovány signály pro invazi makrofágů do cSG.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info