Raně středověká kovodělná výroba na Pohansku u Břeclavi

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MACHÁČEK Jiří GREGEROVÁ Miroslava HLOŽEK Martin HOŠEK Jiří

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Památky archeologické
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Ggreat Moravia; Pohansko near Břeclav; early Middle Ages; smithery; craft; archaeology; metallography; micropetrography
Popis Pohansko u Břeclavi patří k nejvýznamnějším raně středověkým centrům, ležících na území tzv. Velké Moravy. Studie je zaměřena na problematiku řemeslné produkce, a speciálně na kovodělnou výrobu. V práci se vychází převážně ze souborů archeologických pramenů, získaných výzkumem v poloze Lesní školka, kde předpokládáme koncentraci výrobních aktivit (tzv. řemeslnický areál). Nálezy výrobních nástrojů, produktů i odpadu z dílen jsou hodnoceny i s využitím přírodovědných a technických metod (metalografie, mikropetrografie, elektronová mikroskopie). Z výsledků analýz je zřejmé, že na Pohansku u Břeclavi docházelo v 9. stol. k intenzivnímu zpracování železa a dalších kovů. Tyto výrobní aktivity, vázané na specializované sídlištní objekty, zde vytvářejí prostorové koncentrace - produkční okrsky. Podle mikropetrografických rozborů strusek nedocházelo v těchto dílnách ve větším rozsahu k hutnění železa, které muselo být dodáváno na lokalitu zvenku v rámci redistribučních mechanismů buď v surové podobě, ve formě hřiven či jako předměty určené k reutilizaci. O místní produkci vojenské výstroje a výzbroje, doplněné v omezené míře jinými výrobky, svědčí nálezy z dílen. Analýza povrchu tyglíku z tzv. Velmožského dvorce dokládá, že se zde tavilo stříbro legované mědí. Jde o významnou indicii šperkařské výroby. Ta však na Pohansku probíhala asi mimo běžné dílny v centrální části aglomerace, kterou interpretujeme jako raně středověké palatium.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info