Functionalised magnetic nano- and microspheres for molecular diagnostic applications

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Funkcionalizované magnetické nano- a mikročástice pro molekulárně diagnostické aplikace
Autoři

RITTICH Bohuslav ŠPANOVÁ Alena HORÁK Daniel BENEŠ Milan

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Biopowders; Advances in the Powder Technology
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova nonporous magnetic hydrophilic microspheres; P(HEMA-co-EDMA); P(HEMA-co-GMA); PGMA; enzymes immobilization; PCR-ready DNA; amplification methods
Popis Magnetické mikročástice (P(HEMA-co-EDMA), P(HEMA-co-GMA) a PGMA s hydrofilními vlastnostmi byly připraveny jednostupňovou dispersní polymerizací. Stericky nebo electrostaticky stabilizovaný koloidní magnetit byl připraven srážením Fe2+ a Fe3+ solí a byl enkapsulován dispersní (ko)polymerizací HEMA a GMA. Na mikročástice byly imobilizovány enzymy RNasa A, DNasa I, proteinasa K a protilátky proti Salmonella. Jejich aktivita byla ověřena pomocí degredace bakteriální RNA, chromosomální a plazmidové DNA, magnetické separace buněk Salmonella nebo degradací jejich intracelulárních inhibitorů PCR. Genomová DNA byla úspěšně izolována z hrubých lyzátů buněk pomocí magnetických mikročástic P(HEMA-co-EDMA) a P(HEMA-co-GMA) v přítomnosti vysoké koncentrace PEG 6000 a chloridu sodného.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info