Přehled psychoterapeutických možností u deprese

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ROUBAL Jan

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Acta psychiatrica postgradualia bohemica
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Psychiatrie, sexuologie
Klíčová slova depression; psychotherapy; combined treatment; humanistic psychotherapy; gestalt therapy; interpersonal therapy; kognitive behavioral therapy; psychoanalytic psychotherapy; systemic family therapy
Popis Psychoterapie, ať už samotná nebo v kombinaci s farmakoterapií, je podle dosavadních poznatků účinná při léčbě depresivního onemocnění a představuje dostupnou možnost zvýšení efektivity léčby deprese. Tato práce chce přispět k zpřehlednění spektra psychoterapeutických přístupů k depresi. Popisuje pět hlavních psychoterapeutických směrů užívaných při léčbě deprese a zaměří se na jejich praktickou aplikaci v klinické praxi. Jedná se o dynamickou psychoterapii, kognitivně behaviorální terapii, interpersonální psychoterapii, systemickou rodinnou terapii a humanistickou psychoterapii (se zaměřením na Gestalt terapii). Popis je doplněn přehledem evidence účinnosti a kazuistikou. Pozornost je také věnována kombinaci psychoterapie s farmakoterapií. Závěr této práce se bude věnovat styčným bodům různých terapeutických přístupů a nastíní možné další směřování komplexní terapie deprese.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info