Sampling design in large-scale vegetation studies: Do not sacrifice ecological thinking to statistical purism!

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Design sběru dat ve vegetačních studiích velkého měřítka: neobětujte ekologické myšlení statistickému purismu!
Autoři

ROLEČEK Jan CHYTRÝ Milan HÁJEK Michal LVONČÍK Samuel TICHÝ Lubomír

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Folia Geobotanica
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.sci.muni.cz/botany/rolecek/Rolecek_et_al_2007_Folia.pdf
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova Ecological methodology; Large-scale vegetation patterns; Macroecology; Phytosociology; Spatial scale; Statistical testing; Vegetation databases
Popis Většina dostupných fytocenologických dat o složení vegetace byla získána preferenčním snímkováním a patří tudíž mezi ekologická data jež nesplňují statistický předpoklad nezávislosti pozorování, nezbytný pro validní statistické testování a odvozování. Zaměřili jsme se proto na srovnání preferenčního snímkování a jiných typů sběru dat o vegetaci jež jsou z hlediska statistické teorie doporučovány jako vhodnější alternativy. Dospěli jsme k závěru, že v blízké budoucnosti se ekologové pracující na velké časové a prostorové škále neobejdou bez preferenčně sebraných dat. Současně však musí být vegetační databáze doplněny o snímky vegetace tvořené běžnými druhy a generalisty, jež nejsou v dostupných datech dostatečně zastoupené. Vhodným nástrojem k tomu může být stratifikované náhodné snímkování. Nicméně metodika a vstupní data pro stratifikaci musí být dopracovány, aby se stratifikované náhodné snímkování mohlo stát ekologicky relevantnější a užitečnější metodou.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info