Incidence of the main genetic markers in glioblastoma multiforme is independent of tumor topology

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Výskyt hlavních genetických markerů u multiformního glioblastomu je nezávislý na topologii nádoru
Autoři

NEČESALOVÁ Eva VRANOVÁ Vladimíra KUGLÍK Petr CEJPEK Pavel JAROŠOVÁ Marie PEŠÁKOVÁ Martina RELICHOVÁ Jiřina VESELSKÁ Renata

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Neoplasma
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova glioblastoma multiforme; molecular cytogenetics; FISH; array-CGH
Popis Multiformní glioblastom (glioblastoma multiforme, GBM) je nejčastější a současně nejagresivnější typ primárních nádorů mozku astrocytického původu u dospělých. GBM je charakterizován vysokým stupněm heterogenity nádoru, která se týká histomorfologie i genetických změn. Typickými genetickými změnami u GBM, které mají klasifikační a případně i prognostický význam, jsou trisomie / polysomie chromosomu 7, monosomie chromosomu 10, amplifikace genu EGFR a delece genu p53. Naše práce byla založena na detekci těchto čtyř hlavních genetických abnormalit současně v centrálních a periferních částech jednotlivých nádorů s cílem detekovat případné rozdíly v topologické incidenci těchto genetických markerů. Detekce těchto genetických změn byla provedena ve vzorcích nádorové tkáně celkem 21 pacientů s diagnózou GBM metodou interfázní fluorescenční in situ hybridizace (I-FISH) s využitím centromerických a lokus-specifických DNA sond. U jednoho vybraného vzorku byla navíc provedena detailní analýza s využitím systému pro CGH-arrays, jejímž cílem bylo detekovat změny počtu kopií vybraných genových sekvencí a zpřesnit tak výsledky dosažené pomocí I-FISH. Získané výsledky nicméně nepotvrdily významné rozdíly ve výskytu uvedených genetických markerů v odlišných částech nádoru.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info