Sociální postavení rozumově nadaného dítěte ve třídě

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KONEČNÁ Věra

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník příspěvků přednesených k 80. výročí založení Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova gifted child; small social group; social status
Popis Náš výzkum navazuje na několikaleté výzkumy Mgr. Šárky Portešové, PhD. zaměřené na osobnostní, sociální a emocionální charakteristiky nadaných dětí. Předmětem našeho výzkumu je sociální postavení mimořádně rozumově nadaných dětí v malé sociální skupině – školní třídě. Výzkumu se zúčastnilo 400 dětí ze dvou základní škol od 1. do 9. třídy. Identifikovali jsme 24 vysoce nadaných dětí. Jako identifikační kritérium jsme zvolili dosažení 97. percentilu v Ravenově inteligenční testu (CPM, SPM). Požádali jsme také třídní učitele, aby označili ve svých třídách děti, o kterých se domnívají, že jsou výjimečně nadané. Ke zjištění sociální pozice nadaných dětí ve třídě jsme použili Sociometricko – ratingový dotazník V. Hrabala a Braunovy dotazníky B3 a B4. U nejmladších dětí jsme využili techniku Kruhy převzatou z praxe školní psycholožky A. Vašákové. Zjistili jsme, že nadané děti dosahují v třídním kolektivu často extrémních pozic – nacházíme mezi nimi třídní hvězdy představující jádro skupiny, které jsou oblíbenými, populárními a akceptovanými jedinci (30%), dále se jedná o žáky obecně přijímané třídou pro svůj altruismus, empatii a prosociální chování (dalších 5%), ale také jsou mezi nimi žáci odmítaní, neoblíbení, nedostatečně sociálně adaptovaní, s handicapem (25%). Asi 40% z těchto dětí dosahuje průměrné pozice ve třídě. V našem dalším výzkumu se chceme zaměřit právě na nejproblematičtější skupinu nadaných dětí s handicapem, tzv. dvakrát výjimečných dětí, a individuální analýzu jednotlivých případů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info