The ecological effect of drought on the macroinvertebrate fauna of a small intermittent stream - an example from the Czech Republic

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Reakce vodních larev hmyzu na vysychání intermittentního toku - případová studie z České republiky
Autoři

ŘEZNÍČKOVÁ Pavla PAŘIL Petr ZAHRÁDKOVÁ Světlana

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj International Review of Hydrobiology
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova macroinvertebrates; intermittent stream; drought
Popis Vliv nestabilního hydrologického režimu na vodní bezobratlé intermitentního toku byl (Gránický potok, Česká republika) byl studován ve dvou po sobě následujících letech s rozdílnými klimatickými podmínkami.. Porok má specifický charakter s periodicky se opakujícím letním vysycháním jednotlivých úseků. Od dubna 2002 do října 2003 bylo ze 2 lokalit odebráno 10 sérií vzorků bezobratlých. Pro popsání změn ve společenstvech bezobratlých byla hodnocena celková abundance, , druhová bohatost, , zastoupení hlavních taxonomických skupin a jejich životní strategie. Periodické vysychání způsobuje pokles v denzitě bezobratlých na intermitentním úseku, zatímco vliv na počet taxonů zjištěn nebyl.. Před vyschnutím se také snížila denzita permanentní fauny a naopak po skončení sucha vzrostl a zůstal vysoký podíl r-stratégů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info