Plazmová spektrometrie s využitím laseru pro prvkovou analýzu a chemické mapování

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KANICKÝ Viktor NOVOTNÝ Karel HOLÁ Markéta ZAORÁLKOVÁ Linda ČTVRTNÍČKOVÁ Tereza HRDLIČKA Aleš VACULOVIČ Tomáš PIŠTĚKOVÁ Marie GALIOVÁ Michaela STAŇKOVÁ Alice OTRUBA Vítězslav

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Chemické listy
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova plasma spectroscopy; laser assisted plasma spectroscopy; LIBS; LA-ICP-OES; LA-ICP-MS
Popis Skupina metod označovaná jako laser assisted plasma spectroscopy využívá vhodně zaostřeného paprsku pulsního laseru k uvolnění materiálu (laserové ablaci, LA), které je doprovázeno vznikem mikroplazmatu. Aerosol z povrchu či vrstvy vzorku se pak analyzuje metodami optické či hmotnostní spektrometrie v indukčně vázaném plazmovém výboji (LA-ICP-OES, LA-ICP-MS), do něhož je aerosol vnášen proudem nosného plynu. Mikroplazma, v němž se excituje opdpařený vzorek, je zdrojem záření pro techniku Laser Iduced Breakdown Spectroscopy (LIBS). Významnou společnou předností metod LAPS je možnost lokální analýzy a analýzy elektricky vodivých i nevodivých materiálů. Skenování laserovým paprskem lze využít k chemickému prvkovému mapování povrchů, pořizování hloubkových profilů i stanovení průměrného složení. Možnosti metod LAPS jsou demonstrovány na příkladech analýzy oceli, strusky a karbidů wolframu, pořizování hloubkových profilů kovových a keramických vrstev a mapování povrchů či řezů strukturovaných materiálů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info